Ryijyviikot 2019

Uutta: miniryijyt Haiku ja Tanka, sisustus- ja ryijytarinat, ryijykurssi ja tarjouksia

Kevätsoitto on langoilla maalattu taideteos

Taiteilija Markku Pirin suunnittelema moderni ryijy Kevätsoitto on langoilla maalattu taideteos.

– Ryijyssä minua viehättää sen konkreettisuus ja laadukkaan villalangan fyysisyys. Tällä tekniikalla voi maalaus tulla lämminhenkiseksi, pehmeäksi, käsin kosketeltavaksi. Myös ryijyperinteen jatkumo, muuntuminen ja uusi suosio kiinnostavat minua. Pitkä perinne on osa suomalaista identiteettiä, joka saakin muuttua, Piri toteaa.

Markku Pirin Wetterhoffille suunnittelemat Kevätsoitto- ja Kitara-ryijyt ovat suomalaista ryijytaidetta puhuttelevimmillaan. Ryijyt pääsee solmimaan tai kutomaan itse ostamalla ryijytarvikepaketin Wetterhoff-myymälästä tai Wetterhoff-verkkokaupasta. Ryijyt voi ostaa myös valmiiksi tehtyinä suoraan seinälle.

RYIJYARVONNAN VOITTAJAT

YLE: RYIJYT OVAT MUOTIA (alkaa noin 4:30)

Lue lisää:

KEVÄTSOITTO-RYIJY

OSTA KEVÄTSOITTO-RYIJY

Uutta: miniryijyt Haiku ja Tanka

Wetterhoffin ryijyperhe toivottaa tervetulleeksi uusimmat ryijyt: miniryijyt Haiku ja Tanka. Neliönmalliset ryijyt valmistuvat helposti ja vähällä vaivalla.

– Kehitimme uuden ryijymallin, joka on helppo ja nopea tehdä. Haiku- ja Tanka-ryijyjen kanssa pääsee sujuvasti alkuun, ja innostuksen kasvaessa voi siirtyä vaativampiin ryijyihin, kertoo Hillevi Kaarlenkaski Wetterhoffin ryijysuunnittelijoiden tiimistä.

Haiku- ja Tanka-ryijyt esitellään Wetterhoffin ryijyviikoilla 14.1.–2.2.2019 Wetterhoff-myymälässä Hämeenlinnassa. Ryijyjen tee itse –tarvikepaketin voi tilata myös Wetterhoffin verkkokaupasta.  

HAIKU- JA TANKA-RYIJYT

Ryijy ja sisustus –ilta torstaina 24.1.2019 klo 18

Wetterhoffin ryijyviikoilla järjestetään kaksi teemailtaa. Torstaina 24.1.2019 klo 18 teemana on Ryijy ja sisustus.

– Tekstiilien määrä lisääntyy, ja kodeista tulee pehmeämpiä. Siihen tunnelmaan ryijy sopii todella hyvin, sisustusarkkitehti Tinja Sarkanen Sarka Designista kertoo.

Teemailtaan on vapaa pääsy. Se järjestetään Wetterhoffin talon toisessa kerroksessa Wanhassa Kutomossa.

Sisustusarkkitehti Tinja Sarkanen kertoo, miten ryijy on tullut uudestaan muotiin – myös moderniin sisustukseen. Samalla esitellään Wetterhoffin uniikkeja ryijymallistoa.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Vapaa pääsy, tervetuloa!

RYIJY JA SISUSTUS -ILTA TO 24.1.19

Kaikki ryijypaketin ostaneet ilmaiseksi kurssille

Ryijyn solmiminen on hauskaa ja helppoa! Tule kokeilemaan ja oppimaan ryijyn solmimista Wetterhoffin ryijykurssille keskiviikkona 13.2.2019 klo 17.30 Wetterhoffin taloon. Kurssi on maksuton kaikille Wetterhoff-ryijypaketin ostaneille.

Voit ilmoittautua Wetterhoffin myymälässä tai sähköpostitse wetterhoff@wetterhoff.fi

Wetterhoff-ryijypaketin voi ostaa myymälästä tai verkkokaupasta.

Ryijy ja Piri –ilta hurmasi

Taiteilija ja ryijysuunnittelija Markku Piri kertoi ryijyjen suunnittelusta ja värien maalauksellisesta nautinnosta ryijyissä keskiviikkona 16.1.2019. Samalla esiteltiin Pirin suunnittelema uusi ryijymalli Kevätsoitto.

Ryijy ja Piri –teemaillassa tutustuttiin myös Wetterhoffin Haiku- ja Tanka-miniryijyihin.

Marita Manninen lausui kirjoittamiaan haiku-runoja. Kirjansitoja ja kalligrafi Päivi Pärssinen tekstasi Haiku- ja Tanka-runoja.

Teksti ja kuvat: Tia Yliskylä

 

  

 Wetterhoffin talo, Hämeenlinna

  • Kaikki ryijytarvikepaketit – 15 % (ei miniryijyt, eli Haiku, Tanka, kirjain- ja neliöryijyt) 
  • Ryijy ja runo -ilta ke 16.1.19 klo 18
  • Ryijy ja sisustus -ilta to 24.1.19 klo 18
  • Ryijykurssi ke 13.2.19 klo 17.30

Ensin rekipeitto, sitten koriste

Viikinkien aikaan ryijyjä tehtiin venepeitoiksi ja käärinliinoiksi. Suomessa ryijy oli ennen kaikkea peitto, joka lämmitti niin sängyssä nukkuvia kuin reessä matkustavia. Ryijyä käytettiin nukkakuvio alaspäin.

Ryijyt muuttuivat koristeiksi 1700-luvulla, kun täkit yleistyivät vuodevaatteina. Koristeryijyjä pidettiin seinällä nukkapuoli katsojaan päin. Niiden nukka leikattiin peittoryijyä lyhyemmäksi, jotta kuviot erottuivat paremmin. Maakuntien kutojat kehittelivät omia, alueelle leimallisia ryijymalleja.

Ryijyjen valmistaminen taantui 1800-luvulla, kun halvat tehdastuotteet syrjäyttivät perinnekäsityön. Taidemaalari Fanny Churberg perusti Suomen Käsityön Ystävät vuonna 1879. Sen tehtävänä oli suomalaisen käsityön edistäminen ja jalostaminen isänmaalliseen ja taiteelliseen suuntaan.

Kansallisromantiikka nosti 1800-luvun lopulla ryijyt uuteen kukoistukseen. Tunnetut taitelijat, kuten Akseli Gallen-Kallela ja Louis Sparre, ryhtyivät suunnittelemaan taideryijyjä.

Lähde: Wikipedia