Slideshow (100%xpx)

Wetterhoff-korttelin historiaa

Fredrika Wetterhoffin työkoulu aloitti toimintansa Lastenkodin huoneistossa Birger Jaarlinkadun varrella Hämeenlinnassa vuonna 1885.

Samoissa tiloissa aloitti kutomaosasto vuonna 1886. Kutomaosasto muutti Wetterhoffien omistamaan taloon. Koko Wetterhoffin työkoulu muutti Raatihuoneenkadun ja Kasarmikadun kulmauksessa sijaitsevaan taloon vuonna 1888.

Wetterhoffin taloon vuonna 1890

Fredrika Wetterhoff teki esityksiä Hämeenlinnan kaupungille Verkatehtaan tontin vuokraamisesta oman koulutalon rakentamista varten. Kun vastaukset olivat kielteisiä, hän vuokrasi 1890 koululleen Vanajaveden silloiselta rannalta kaksikerroksisen kivitalon. Kolme vuotta myöhemmin Fredrika osti talon.

Fredrika korjautti 1860-luvun rakennusta uuteen tarkoitukseen sopivaksi. Taloon tehtiin kutomo- ja luokkahuoneiden lisäksi johtajan asunto, oppilasasuntoja, värjäämö- ja pesuhuoneet, puusepän työpaja ja myymälä. Samalla koulun toiminta laajeni, koska kutomosaleihin saatiin sopimaan noin 80 kangaspuut.

Lisää luokkia ja asuntoja

Vuonna 1923 aloitti toimintansa niin sanottu valmistava luokka. Se oli alun perin  suunniteltu opiston ensimmäiseksi luokaksi.

Oppilasmäärä kasvoi niin paljon, että entiset tilat kävivät jälleen riittämättömäksi. Niinpä vuonna 1925 rakennettiin lisää luokka- ja asuinhuoneita.

Oppilasmäärä lisääntyi yhä. Nyt tarvittiin sekä työskentelytilaa että varoja laajenevan opetustyön hoitamiseksi.

Vuonna 1927 Wetterhoffin talon pihaan, Vanajaveden sen aikaiselle rannalle, rakennettiin värjäämö. Uudisrakennukseen tuli lämmityslaite ja höyryllä kuumennettavat väriammeet. Myös puusepän paja muutti värjäämörakennukseen.

Parin vuoden päästä tarvittiin taas lisää tilaa. Johtaja Arja Helena Brander alkoi suunnitella lisätilojen rakentamista. Tuloksena oli vuonna 1929 valmistunut kolmas kerros luokka- ja kutomotilaksi.

Arjanlinnan laajennus toi juhlasalin

Opistolta puuttui kokonaan riittävän suuri kokoontumis- ja juhlasali, eikä voimistelutiloja ollut omassa koulutalossa. Näiden puutteiden poistamiseksi  valmistui vuonna 1933 lisärakennus, jota alettiin kutsua nimellä Arjanlinna.

Taloon sijoitettiin oppilasasuntola seurusteluhuoneineen, ruokasali ja keittiö, juhlasali, henkilökunnan asunnoiksi tarkoitettuja huoneita, suihkuhuone, sauna, autotalli, mankelihuone sekä kellari – ja varastotilat.

Rakentaminen jatkui vielä 1937, jolloin valmistui rakennuksen vanhaa osaa ja asuntolaa yhdistävä kulmarakennus. Rakennuksessa oli silloin työsaleja, luokkahuoneita ja – kuten nykyäänkin – myymälä.

FREDRIKA WETTERHOFF

  • Fredrika Wetterhoff (1844–1905) omisti elämänsä vähävaraisten tyttöjen kouluttamiseen
  • Hän perusti Hämeenlinnaan tyttöjen työkoulun vuonna 1885.
  • Nykyään Wetterhoffin talo on luovien alojen yritysten keskus, jossa Fredrikan perintö elää edelleen.

 

  "Paikka kaikella, kaikki paikallaan.
Aika kaikella, kaikki ajallaan."
Fredrika Wetterhoff