Uutiset

  

 • Ryijy on nimeltään Kevätsoitto ja myynnissä Wetterhoff-myymälässä ja -verkkokaupassa.

   

  Kevään autereiset värit ja viisi nuottiviivaa. Taiteilija Markku Pirin suunnittelema moderni ryijy Kevätsoitto on langoilla maalattu taideteos.

  Markku Pirin Wetterhoffille suunnittelemat Kevätsoitto- ja Kitara-ryijyt ovat suomalaista ryijytaidetta puhuttelevimmillaan.

  Kevätsoitto-ryijyn pääsee solmimaan tai kutomaan itse ostamalla ryijytarvikepaketin Wetterhoff-myymälästä tai Wetterhoff-verkkokaupasta. Ryijyn voi ostaa myös valmiiksi tehtyinä suoraan seinälle. Kitara-ryijy on tulossa myyntiin vuoden 2019 aikana.

  – Ryijyssä minua viehättää sen konkreettisuus ja laadukkaan villalangan fyysisyys. Tällä tekniikalla voi maalaus tulla lämminhenkiseksi, pehmeäksi, käsin kosketeltavaksi. Myös ryijyperinteen jatkumo, muuntuminen ja uusi suosio kiinnostavat minua. Pitkä perinne on osa suomalaista identiteettiä, joka saakin muuttua, Piri toteaa.

  Markku Piri vaikuttui Liekki-ryijystä

  Uudelleen muotiin tullut ryijy inspiroi Markku Piriä suunnittelemaan modernit ryijyt Wetterhoffille.

  –  Olen sukupolvea, jonka nuoruudessa ryijy oli suomalaisittain iso asia. 1950- ja 1960-luvun tunnetut suunnittelijat, esimerkiksi Uhra-Beata Simberg-Ehrström ja Kirsti Ilvessalo, olivat vieneet perinteen rekiryijystä taiteen puolelle. Ryijyillä ilmaistiin kuin taitavilla, haptisilla maalauksilla, Piri kertoo.

  Taiteilija Markku Piri kasvoi Ruovedellä. Akseli Gallen-Kallelan suku kuului isän työn kautta perheen tuttuihin.

  – Sain jo pikkupoikana vierailla Kalelassa, Ruoveden vaikuttavassa erämaa-ateljeessa, ja näin siellä ensi kertaa legendaarisen Liekki-ryijyn. Se teki suuren vaikutuksen, samoin kuin Gallen-Kallela monipuolisena taiteilijana.

  Maisemat ja musiikki modernien ryijyjen inspiraationa

  Markku Piri kertoo ajatelleensa maisemia, luonnonilmiöitä, valoa, värien liukumista ja musiikkia suunnitellessaan uudet ryijyt Wetterhoffille.

  Esimerkiksi Kitara-ryijyssä voi nähdä soittimen sensuellit kaaret. Kevätsoiton värimaailma liittyy suomalaiseen kevääseen. Värivaihtoehtoja on kaksi.

  – Kummassakin värityksessä ajattelin suomalaisen kevään saapumisen tuomia tunteita, ja värejä, jotka liittyvät talven taittumiseen kohti orastavaa, vihertävää kevättä. Ryijyssä viisi nuottiviivaa halkovat tilaa tai ilmaa syvästä maasta autereiselle taivaalle, kuin musiikkia maisemassa, Piri kuvailee.

  Värit ovat Markku Pirille tärkeitä. Hänen mielestään värimuisti on yhtä olennainen ja antoisa kuin makumuisti.

  – Värit ovat elämäni suuria iloja. Lähden tunteesta ja muistoista, ilmaisun intensiteetistä, ja siitä, että värit alkaisivat soida, Piri kertoo.

  Taiteilija Markku Piri. Kuva: Heikki Tuuli

   

    Takaisin
 •   Arkisto