Slideshow (100%x100%)

Uutiset

  

 • Wetterhoffin väkeä: karttataiteilija Mikael Asikainen

  Mikael Asikaisen käyntikortissa lukee karttataiteilija. Hän piirtää käsin karttoja, aitoja ja kuvitteellisia.

  – Olen tehnyt niitä harrastuksena lapsesta asti. Pohdin, miten karttoja voisi piirtää ammattimaisemmin. Wetterhoffin Residenssihuoneen haku konkretisoi suunnitelman. Siitä tuli selkeä aikataulu ja tilaisuus toteuttaa suunnitelmaa, Mikael kertoo.

  Hän on Wetterhoffin Residenssihuoneen haltija syksyyn saakka. Wetterhoffin talon Residenssityöhuone on maksuton työhuone käsi- ja taideteollisuuden tai muotoilun alan oppilaitoksesta valmistuneelle, jonka valmistumisesta on kulunut enintään 18 kuukautta. Lue lisää Residenssihuone-apurahasta.

  Mikael aloitti Wetterhoffin Residenssitaiteilijana syksyllä 2019. Hän perusti samalla oman yrityksen, ja myy piirtämiään karttoja Orbigraphia-nimellä. Valtaosa Mikaelin tekemistä kartoista on tilaustöitä.

  – Olen myös keksinyt itse kuvitteellisia paikkoja, joista piirrän karttoja, ja se on hirveän hauskaa. Mutta oikean maailman karttoja tarvitaan enemmän, ja siksi teen myös niitä.

  Mikaelin oli tarkoitus valmistua Turun yliopistosta maantieteen pääaineesta filosofian maisteriksi jo viime vuonna, mutta tilaustöitä tulikin niin paljon, että pro gradu -opinnäytetyön palauttaminen lykkääntyi. Karttojen lisäksi Mikaelia ovat työllistäneet esimerkiksi tutkimusavustajan tehtävät.

  – Kun perustin yrityksen, ajatuksena oli, että voi tehdä vähän niin kuin mitä haluaa. Residenssihuoneen ansiosta ei ole taloudellisia paineita, ja voin rauhassa miettiä, mitä teen. On ollut hyvä kuulla muiden Wetterhoffin yrittäjien kokemuksia, ja olen saanut apua käytännön asioissakin.

  Hämeenlinnasta kotoisin oleva Mikael muutti perheensä kanssa takaisin kotikaupunkiin vuonna 2018. Paluumuuttaja on huomannut, että erilaisille kotiseutujen kartoille on selvästi markkinat olemassa.

  – Henkilökohtaisesti tärkeiden paikkojen kartoista saa kiinnostavan tuotteen. Tärkeiden paikkojen karttoja voi tilata vaikka lahjaksi.

  Kuvitteellisia karttoja tarvitaan esimerkiksi kirjoihin ja peleihin – ja jopa oppilaitoksiin. Vaasan yliopisto tilasi Mikaelilta mielikuvitusmaakunnan kartan aluehallinnon kurssia varten.

  – Se oli hauska tilaustyö ja osoittaa, että karttoja tarvitaan yllättävissäkin tilanteissa.

  Teksti ja kuva: Tia Yliskylä

  RESIDENSSIHUONE

    Takaisin
 •   Arkisto

KUKA?

 

WETTERHOFFIN RESIDENSSITYÖHUONE

 • Fredrika Wetterhoff-säätiö myöntää apurahan Wetterhoffin talon Residenssityöhuoneen käyttöön noin 12 kuukauden ajaksi.
 • Residenssityöhuone on tarkoitettu käsi- ja taideteollisuuden sekä muotoilun alan oppilaitoksista valmistuneille henkilöille (2. aste, ammattikorkeakoulu ja yliopisto). Edellytyksenä on, että hakijan valmistumisesta on kulunut maksimissaan 18 kuukautta.
 • Apuraha sisältää työhuoneen vuokran, sähkön ja veden, internetin sekä yhteiset tilat. Lisäksi Residenssiapurahan saajaa tuetaan Wetterhoffin talon verkoston, osaamisen ja työyhteisön kautta.
 • Vuoden 2020 Residenssihaku päättyy 31.5.2020. Residenssikausi alkaa syyskuussa 2020.