Uutiset

  

 •  

  Aihe, värit ja sommittelu. Niistä alkaa tekstiilitaiteilija Juha Laurikaisen ryijysuunnittelu.

  – Teen ensin lukuisia sommitelmia luonnoskirjaan, ja sitten maalaan mittakaavan mukaisen luonnoksen. Sen jälkeen tutkin lankakarttoja, ja etsin lankojen väriyhdistelmät lankatupsu-näytteisiin kutakin väripintaa varten, Laurikainen kertoo.

  Hän on suunnitellut paljon erilaisia tekstiilejä. Ryijyjä Laurikainen on suunnitellut kaksi: Marjamatka-ryijysarjan ja Asetelma- ja Levolliset esineet -ryijyt.

  Marjamatka on kolmiosainen ryijysarja. Sen Laurikainen suunnitteli Maa- ja Kotitalousnaisten tilauksesta yli 20 vuotta sitten. Värikäs ryijysarja on edelleen suosittu, ja sitä myydään Wetterhoff-myymälässä ja verkkokaupassa.

  – Värit ovat maailman tärkeimpiä asioita, ja ne ovat myös haaste. Väri asia, joka ei pysy mielessä, vaan on aina tehtävä uudelleen näkyväksi.

  Uusi ryijy on Wetterhoffille suunniteltu

  Laurikaisen uusimmat ryijytaideteokset ovat Asetelma ja Levolliset esineet. Ne on suunniteltu varta vasten Wetterhoffille. Modernit ja matalat ryijyt ovat upea osoitus siitä, miten kaunista ja puhuttelevaa taidetta langoista solmimalla syntyy.

  – Hain inspiraatiota asetelmamaalauksen maailmasta, ja sieltä löysin ideat väreihin ja osittain sommitteluunkin. Sitten tutkin Wetterhoffin Tuukka-lankojen värikarttaa. Pinnasta saatiin elävä useiden eri lankojen yhdistelmillä.

  Asetelma on värikäs ilopilleri, jossa hilpeät oranssi ja turkoosi leikittelevät. Sisarryijyssä Levolliset esineet muoto on sama, mutta värit hillitymmät. Molemmat ovat saatavilla ainoastaan Wetterhoff-myymälästä ja verkkokaupasta.

  – Minua inspiroi tekstiilisuunnittelussa se, että tekstiilejä tarvitaan arjessa. Tekstiileillä voi luoda myös taidetta. Ryijyt ovat minulle taidetta.

  Osa Wetterhoffin 135-vuotiasta ryijyhistoriaa

  Juha Laurikainen on tekstiilisuunnittelija ja Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun koulutuspäällikkö. Onko ryijytaiteilija itse innokas ryijyjen solmija tai kutoja?

  – En ole vielä kokeillut! Se on tulevaisuuden suunnitelmissa kyllä. Se olisi tapa, jonka kautta pääsisi vielä paremmin kiinni ryijyn olemukseen. Lanka käyttäytyy eri tavalla kuin maalattu pinta. Ja langalla värittäminen on yksi ydinasia, josta täytyy saada käytännön kokemusta.

  Wetterhoffin ryijyhistoria on tänä vuonna 135-vuotias. Ryijyjä on suunniteltu ja valmistettu Wetterhoffin talon perustajan, Fredrika Wetterhoffin, ajoista alkaen.

  – Olen tosi otettu, että saan olla osa Wetterhoffin pitkää ryijyhistoriaa. Minulle on tärkeää, että ryijyperinnettä pidetään yllä ja elävänä.

  Teksti, kuvat ja video: Tia Yliskylä

  Juha Laurikainen kertoo ryijysuunnittelusta Wetterhoffin Ryijyillassa keskiviikkona 29.1.2020 klo 18 alkaen Wetterhoffin talon Wanhassa Kutomossa (2. kerros). Illassa kuunnellaan ja katsellaan myös Wetterhoffin ryijyhistoriaa. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Vapaa pääsy, tervetuloa!

  OSTA ASETELMA-RYIJY

  OSTA LEVOLLISET ESINEET -RYIJY

  Wetterhoffin Ryijyviikkojen ajan kaikki valmiit ryijyt sekä Ommellen- tai Kutoen-ryijytarvikepaketit –20% sekä Wetterhoff-myymälässä että Wetterhoff-verkkokaupassa. Tarjous ei koske miniryijyjä (Haiku, Tanka, Väripala, Kirjain), ryijypatalappuja eikä ryijytyynyjä.

  RYIJYVIIKOT

    Takaisin
 •   Arkisto