Slideshow  

 

 

Lisätiedot ja haastattelut:

Hannele Yrjö-Koskinen, Fredrika Wetterhoff –säätiön toiminnanjohtaja,
puh. 050 525 9990 hannele.yrjo-koskinen@wetterhoff.fi

 

Pirjo Kuisma, käsityöharrastaja, koulutuksen kehittämispäällikkö, Hämeen ammattikorkeakoulu

"Minulle on tärkeää tavaroissa tarinat. Tarinat liittävät ihmisen aikaan ja paikkaan sekä myös ajalliseen jatkumoon sukupolvilta toiselle. Harkittu suhde tavaroihin lisää hyvinvointia, samoin käsillä tekeminen."

Pirjo Kuisman käsityöblogi

Leo Stranius, vs. toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto

"Kulutamme luonnonvaroja liikaa. Mitä meidän tulisi tehdä siirryttäessä resurssiviisaaseen kohtuutalouteen."

Leo Straniuksen kotisivu

Jari Järvinen, ICT-suunnittelija,
Hämeen ammattikorkeakoulu, Tietohallinto

"Teknologisella kehityksellä on ollut valtaisa (positiivinen) merkitys myös ympäristön kannalta. Informaatio-teknologiaa voi katsoa myös ekologisesta näkökulmasta."

Wetterhoff NYT! –tapahtuma onnistui koskettamaan yleisöä

 

Täysi tupa kuunteli, keskittyi ja kysyi ekologisesta kuluttamisesta. Kierrätysteemainen puhujien paneeli sai kiitosta.

– Kulutamme luontoa ihan liikaa arkipäiväisissä asioissa, kuten asumisessa, liikkumisessa ja syömisessä. Sukupuuttoaalto kiihtyy, ilmastokriisi syvenee ja luonnonvaroja kulutetaan yli, viestitti Suomen Luonnonsuojeluliiton vs. toiminnanjohtaja Leo Stranius.

Hän oli yksi Wetterhoffin talon ajankohtaistapahtuman keskustelijoista. Torstaina 8.10.2015 toista kertaa järjestetty Wetterhoff NYT! -tapahtuma keräsi Wanhan Kutomon miltei täyteen kierrätyksestä kiinnostunutta yleisöä. Teemana oli: Turhaa vai tarpeellista? – Ekologisuus, trendit ja kuluttaminen.

Vaasasta saakka paikalle tullut Marianne Poola piti keskustelua onnistuneena ja ajatuksia herättävänä. Vastikään auton hankkinut Poola pohti, josko siitä pitäisi sittenkin luopua.

Wetterhoff NYT! –tapahtuma oli osa Wetterhoff-brändin 130-vuotisjuhlavuoden erikoistapahtumia.

– Onnistuimme herättämään asiantuntevaa ja kiinnostavaa keskustelua tärkeästä aiheesta. Yleisö seurasi valppaana koko kaksituntisen – tämän paremmin ei olisi voinut onnistua, Fredrika Wetterhoff –säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen kiitteli.

Huonoja ja hyviä uutisia

Suomen Luonnonsuojeluliiton vs. toiminnanjohtajan Leo Straniuksen tiedot olivat masentavia: eliölajien kuoleminen sukupuuttoon on kiihtynyt tuhatkertaisesti ja tulee yhä kiihtymään. Myös ilmastokriisi jatkuu. Lisäksi viidennes maapallon ihmisistä kuluttaa 4/5 maapallon luonnonvaroista.

– Hyviäkin uutisia on: peliä ei ole menetetty, mutta päästöjen vähennyksiä täytyy ryhtyä tekemään heti. Keinot tiedetään aika hyvin ja tekniikka on olemassa, Stranius korosti.

Vanhoista vaatteista ekologista designia luova Paula-Mirjami Malleus-Lemettinen kertoi yrityksensä Remake Ekodesignin tarinan. Vuonna 2007 perustettu kierrätysmuotiin erikoistunut yritys on kasvanut ja muuttanut juuri Helsingin keskustaan.

– Meiltä kysytään monesti, että onko teillä kilpailijoita. Mentaliteettini on, että minulla ei ole kilpailijoita vaan kanssatekijöitä. Tämä maailman pelastaminen on kaikkien yhteinen tehtävä, Malleus-Lemettinen sanoi.

Paneelissa puhuttivat turhuus ja ostaminen

Wetterhoff NYT! –tapahtuman paneelikeskusteluun oli kutsuttu Leo Stranius Suomen Luonnonsuojeluliitosta, Paula-Mirjami Malleus-Lemettinen Remake EkoDesign -yrityksestä,  Pirjo Kuisma HAMKista ja ICT-suunnittelija Jari Järvinen HAMKista. Puhetta johti Mervi Friman.

Yksi keskusteluteemoista oli turhuus. Onko ostamisessa mitään tolkkua? Paula-Mirjami Malleus-Lemettisen mukaan ei oikeastaan.

– En ymmärrä, mitä hienoa siinä ostelemisessa on? Pelkästään ostoskeskukset ovat helvetin esikartanoita. Meillä ei enää nykyään osteta laatua, vaan joko kallista brändiä tai mahdollisimman halpaa, mutta laatua ei saa mistään, Malleus-Lemettinen kritisoi.

Jari Järvinen kehotti katsomaan tarkasti, mitä ylipäätään ostaa.

– Jos tuote on kuraa, en osta. Mutta jos minulla on siihen tarve, ja se sopii minulle, voin sitten ostaa.

Jätteen vähentäminen lisää byrokratiaa

Panelisteja puhutti myös jätteen vähentäminen. Leo Stranius kertoi karsineensa riuskalla otteella tavaroidensa määrää. Hän on esimerkiksi luopunut kaikista kirjoistaan. Jari Järvisen nelihenkisen perheen jäteastia on pienin mahdollinen ja se tyhjennetään kahdeksan viikon välein.

– Jouduin tekemään erillisen selvityksen, miksi meiltä tulee niin vähän jätettä. Tämä kertoo jotain yhteiskunnastamme: jos tuottaa vähemmän jätettä, pitää se erikseen selvittää.

HAMKin koulutuksen kehittämispäällikkö ja käsityöbloggaaja Pirjo Kuisma sanoi oppineensa tekstiilin kierrättämisen jo mummonmaidossa.

– En halua olla sanomassa, miltä pohjalta jokaisen pitäisi valintoja tehdä. Uskon enemmän siihen, että hyvillä mielin ja pienillä teoilla saadaan hyvää aikaan.

Teksti ja kuvat: Tia Yliskylä

LUE MYÖS:

Lisää paneelikeskustelijoiden ajatuksia

Lottalinkon blogi

TULOSSA: Wetterhoff NYT! -video torstain 8.10. keskustelusta

WETTERHOFF NYT! VOL 2

  • Torstaina 8.10.15 klo 14–17.
  • Wetterhoffin talon Wanhassa Kutomossa, 2. krs
  • Teemana: Turhaa vai tarpeellista? – Ekologisuus, trendit ja kuluttaminen.
  • Vapaa pääsy

 

Paula Mirjami Malleus-Lemettinen, Luova johtaja ja ompelijamestari,
Remake Ekodesign

"Muotibisnes on hirviö, jolle hyväksikäyttö ja mitkä tahansa voitontuottokeinot ovat sallittuja.
Se kaunis ajatus muodin alkuajoilta johon liittyi naisen vapaus, tasa-arvo ja pitkälle hiottu mestarillinen kädentaitojen hallinta on enää surullinen muisto. On aika luoda kokonaan uusi muodin paradigma ja omalta osaltani pyrin sitä kehittämään."

Remake Ekodesignin kotisivut

Mervi Friman, strategiapäällikkö, Hämeen ammattikorkeakoulu

"Vaatteet ja asusteet ovat vaikea laji eettisessä kuluttamisessa. Teen, kahvin tai suklaan kohdalla valinnat ovat helpompia. Ei ole kotimaista vaihtoehtoa, joten on yksinkertaista hakea tuotteet kehitysmaakaupasta tai lähikaupan Reilun kaupan valikoimasta. Kun on kyse suomalaisista tuotteista, voi valinnan tehdä lähiyhteisön tai ekologisuuden hyväksi."